Blog

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Το τεχνικό γραφείο noisis7GROUP προτείνει να μελετήσετε τις παρακάτω χρήσιμες πληροφορίες πριν από την διακόσμηση του χώρου σας.

Ορισμός της Διακόσμησης: Διακόσμηση είναι η παρατήρηση και η κατανόηση των αναγκών όπου μέσα από την καταγραφή τους ξεκινάει η έρευνα και η σωστή σχεδίαση ώστε να βρεθεί η εξειδικευμένη λύση που να συνδυάζει αρμονικά την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Η διακόσμηση δεν είναι μόδα! Σίγουρα επηρεάζεται και από αυτήν αλλά δεν είναι αυτό! Είναι τόσο περίπλοκη ως έννοια και επάγγελμα όσο και η ταυτότητα και οι ανάγκες του ανθρώπου. Θα μπορούσε κανείς να την περιγράψει ως ζωντανό οργανισμό, ανανεώνεται και εξελίσσεται μαζί μας. Επηρεάζει και επηρεάζεται από την εποχή και τις ανάγκες του ανθρώπινου είδους από το ξεκίνημα του μέχρι και σήμερα, επειδή εξαρτάται από την έννοια της Αισθητικής. Διέπεται από αρχές και κανόνες και απαιτούνται ειδικές γνώσεις πάνω σε πολλά τεχνικά θέματα, πέραν βέβαια της αισθητικής που είναι απαραίτητη. Η  διακόσμηση θεωρείται  έμμεση και εικαστική τέχνη. Πάντα και πάνω απ’ όλα οι ανάγκες και η προσωπικότητα μας είναι αυτές που καθορίζουν την διακόσμηση του χώρου μας. Η επιτυχία της διακόσμησης εξαρτάται από το πόσο καλά κατάλαβε ο διακοσμητής τον πελάτη του προκειμένου να εφαρμόσει τις τεχνικές γνώσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε ο χώρος του να είναι πρακτικός και λειτουργικός πέρα από καλαίσθητος. Οι επαγγελματίες διακοσμητές γνωρίζουν ότι η διακόσμηση αυτή καθ’ αυτή εκφράζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη (που περιλαμβάνουν, η όχι, και την κοινωνική αναγνωρισιμότητα) και την προσωπικότητα του.

Ιστορική εξέλιξη της διακόσμησης

Η αλήθεια βρίσκεται στην ίδια την λέξη διακόσμηση που έχει πανάρχαια ιστορία.
Η λέξη κόσμος από τον καιρό του Ομήρου ήδη, σημαίνει τάξησωστή κατάταξη, διαρρύθμιση, οργάνωση.
Η λέξη διακοσμώ σημαίνει τακτοποιώ, παρατάσσω, συντάσσω, ρυθμίζω, δημιουργώ τάξη.
Τη σημασία στολίδι την πήρε η λέξη διάκοσμος πολύ αργότερα, στους Αλεξανδρινούς χρόνους κατά τους οποίους η γυναίκα εξελίχθηκε σε κύριο ρυθμιστή και συντηρητή του κόσμου, της τάξης στο σπίτι και την κοινωνία της πόλης, το κάθε τι που προσθέτει στο κύρος και στην ομορφιά της, ονομάστηκε κόσμος και τα αντικείμενα που την στόλιζαν ονομάστηκαν κοσμήματα. Αργότερα, τον καιρό του Βυζαντίου δημιουργήθηκε το επάγγελμα του κοσμηματογράφου. Έτσι λεγόταν ο μάστορας που διαρρύθμιζε τους εσωτερικούς χώρους και τους ευπρέπιζε με χρηστικά και διακοσμητικά στοιχεία. Ήταν ο άνθρωπος που συμβούλευε τον νοικοκύρη του σπιτιού, σκεφτόταν μαζί του, προσπαθούσε να τον κάνει να εκφράσει ξεκάθαρα το τι ακριβώς ήθελε, τι χρειαζόταν και τι του άρεσε για να ζει άνετα και να αισθάνεται καλά στο σπίτι του ή στο μαγαζί του. Ταυτόχρονα τον πληροφορούσε για τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργούσαν όλα αυτά που ήθελε να γίνουν στον χώρο του καθώς και για το κόστος τους. Οι κοσμηματογράφοι είναι αυτοί που έφτιαξαν όλα τα αριστουργήματα της λαϊκής διακοσμητικής που μας κληροδοτήθηκαν από το 17ο, 18ο και 19ο αιώνα, αρχοντικά και σπίτια απλών νοικοκυραίων και μαγαζιά, σε όλες τις ελληνικές πόλεις που άνθισαν με την άνοδο του νέου ελληνισμού.
Επαγγελματίας και από οικογενειακή παράδοση κοσμηματογράφος (δηλαδή διακοσμητής εσωτερικών χώρων) ήταν κι ο Θεόφιλος, ένας από τους πιο μεγάλους τις ελληνικής ζωγραφικής. Το τέλος των κοσμηματογράφων και της παράδοσης της ελληνικής αισθητικής ήρθε μετά τον 19ο αιώνα με την κυριαρχία της προχειρότητας και τον μιμητισμό της ξενομανίας που εμφανίστηκε πρώτα στο Μεσοπόλεμο και σε περιορισμένο κύκλο με ξενόφερτες συνταγές από το Παρίσι και το Λονδίνο και την εμφάνιση του decorateur (από το ρήμα decorer που σημαίνει στολίζω).  Ο decorateur έπαιρνε τόσο κύρος από τις ευρωπαϊκές συνταγές του, που δεν σήκωνε κουβέντα από την μεριά του νοικοκύρη.
Τη δεκαετία του ’60 με το μεγάλο κύμα των ανθρώπων από την περιφέρεια που αναζητώντας εργασία άπλωσε τη μικρή Αθήνα σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και αφού λύθηκε το οικιστικό πρόβλημα, δημιουργήθηκε και πάλι η ανάγκη των ανθρώπων για οργάνωση του χώρου τους και καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μαζί με αυτή τους την ανάγκη ήρθε και η νέα γενιά των επαγγελματιών διακοσμητών οι οποίοι ακολουθούν τον χρυσό  κανόνα της διακόσμησης που είναι η ανάλυση των εξειδικευμένων αναγκών του χρήστη και η διαμόρφωση του χώρου του (κατοικία, γραφείο, κατάστημα) ώστε να εξυπηρετεί την χρήση για την οποία προορίζεται με λειτουργικότητα, ποιότητα και αισθητική.

Η διακόσμηση σήμερα

Τα τελευταία χρόνια, η διακόσμηση έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο αγαπημένες ασχολίες όλων μας.
 
Τα μηνιαία περιοδικά που ασχολούνται με την διακόσμηση έχουν αυξηθεί δραματικά, εκπομπές στην τηλεόραση, ένθετα σε εφημερίδες αλλά και η επισκεψιμότητα σε site και blogs σχετικά με την διακόσμηση είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Η έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να οργανώνει τον χώρο του, να τον κάνει πιο λειτουργικό και πιο όμορφο είναι κάτι που σίγουρα «πουλάει» και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα μέσα επικοινωνίας για την επιβίωση τους με τον καταναλωτή τελικά να κατακλύζεται από διαφημίσεις, προϊόντα και λύσεις που δεν ανταποκρίνονται στις δικές του πραγματικές ανάγκες αλλά στις ανάγκες που ορίζει το κάθε Lifestyle που ανά περιόδους προβάλλεται από όλα αυτά τα μέσα επικοινωνίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

24410 22039

info@noisis7group.gr